A helyszín


Kisgalambfalva Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti útvonalon helyezkedik el, Székelykeresztúrtól 7 km-re. A fő útról letérve a Küküllőn átvezető hídon átkelve, máris a faluban találjuk magunkat. Egy csodálatos kis falu, nagyon szép épületekkel, kőkapukkal, kőcsűrökkel és kőházakkal, melyet festői környezet vesz körül.

Nagygalambfalvával együtt alkotják Galambfalva községet. A község híres szülötte Kányádi Sándor költő, szülőházát és síremlékét évente többezer zarándok látogatja.

A rendezvény helyszíne: Kisgalambfalvi Művelődési ház


A rendezvény bemutatása

A Hagyaték Alapítvány október 6-9. között Kisgalambfalván szervezi meg a Megújuló Kárpát-medence című konferenciát. Az esemény egyik fontos témaköre a Kárpát-medence közös gazdasági, társadalmi és geopolitikai kihívásai, és azok megoldási lehetőségei. A másik fontos témakörét az olyan nagycsaládos közéleti vezetők, vállalkozók adják, akik példát tudnak mutatni abban, hogyan fér meg egymás mellett a karrier és a nagycsalád. Akik be tudják mutatni, hogy nagycsaládban élni miért jó, hogyan segítheti ez a nemzet megújulását, miközben közösségi vezetőként is helyt tudnak állni.

A konferencia felépítése egyedi, ugyanis minden meghívott egy előadás keretében tulajdonképpen két előadást fog tartani. Egy szakmai előadást, és egyet az életútjáról, a családi vonatkozásokról, illetve a karrier-család össze-egyeztethetőségéről. Kivételt képeznek ez alól azok a meghívott szakemberek, akik a jelenlegi helyzetképet vázolják föl, illetve a családi gazdaságok kitörési pontjait mutatják be, mint például az Európai Uniós támogatások családi gazdaságokra vonatkozó kiírásait.

A rendezvény fővédnökségére Dr. Hermán M. Jánost, zwollei lelkészt kértük föl, aki feleségével a Holland királynő kérésére Ceausescu diktátor külön engedélyével házasodhatott össze. Hatodik gyermekük születése után a zaklatások elől Hollandiába menekültek. A változások után hazatérve, több fronton segítették az erdélyi magyarságot, jelenleg újra a hollandiai magyarokat igyekeznek összefogni.

A konferencia célcsoportjába beletartozik az itt élő magyar ajkú kisebbség, de külön kiemelt helyeket tartunk fent a fiatalok számára, mert  ők az a generáció, akiken múlik, hogy nemzetünk sorsa milyen irányba indul el. Lassan újra növekedni kezd, vagy folytatódik a magyarság fogyása. Ezért nem mindegy, hogy fiataljaink milyen példaképeket állítanak maguk elé, illetve milyen példaképeket állítunk eléjük. Igyekeztünk olyan előadókat összegyűjteni, akik életvezetésükkel is mintát adhatnak fiataljainknak.

A konferenciával párhuzamosan, gyermekfoglalkozások (mondókázás, gyerektáncház, népi játékok) zajlanak majd, így lehetőség lesz a szülőknek úgy részt venni a konferencián, hogy a gyerekeik közben biztonságban tölthetik az időt. Ugyanakkor az érdeklődök magyar népi gyógymódokat is kipróbálhatnak, hiszen a rendezvény keretében egészségsarok is fog működni, ahol magyar népi gyógymódok (kenés-inazás, csontkovácsolás, piócázás stb.) kerülnek bemutatásra, és lehetőség lesz kipróbálni azokat.

A program napok lezárásaként a székelykeresztúri Vadrózsák tánccsoport, a Lelkes zenekar, Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség Díjas tárogatóművész, illetve a kosteleki tánccsoport, Vaszi Levente és a Zúgató zenekar fognak fellépni.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A távolról érkező résztvevőknek korlátozott számban szállást biztosítunk, melynek igényét a regisztráció során tudják jelezni.

A rendezvény alatt adományozásra is lehetőség lesz, melyet a kisgalambfalvi közösségi csűr befejezésére fordítanak a szervezők.

Várunk mindenkit szeretettel.


Programterv

A konferencia helyszíne: Kisgalambfalvi Művelődési ház

A gyermekfoglalkozások helyszíne: Kisgalambfalvi sportcsarnok

Október 6. – csütörtök

19:00 Október 6-ra emlékezve: A Vándormozi alkalmi filmjei

Október 7. – péntek

10:00 Helyi családi gazdaságok meglátogatása (aquapónia, búzafű termesztő, levendulafarm, virág kertészet, állattartó gazdaságok)
14:00       Ebédszünet
17.00 Megnyitó

Rátoni Botond, kisgalambfalvi református lelkész

Hermán M. János, zwollei református lelkész, fővédnök, Szabó-Bilibók Attila, főszervező, Bártfai-Szabó Zsolt, Magyar Nemzeti Bank, Elnöki kabinet

17:30 A jégkorong mint nemzetstratégia, és család kohéziót segítő sportág – Nagy Attila, igazgató, Székelyföldi Jégkorong Akadémia
18:00 Hazatérés – Ökrös Mariann, közművelődési menedzser, Maghar Akadémia
19:00 Fiatalok a felnőtté válás útján – Tények és vélemények a Magyar Ifjúság Kutatás 2020 alapjánIllyés Gergely, Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatárs
19:30 Vacsora
20:00 Néptánc – Helyi értékeink

Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség Díjas tárogatóművész,

Vadrózsák Néptánccsoport (Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Szekelykeresztúr),

Lelkes zenekar

Október 8. – szombat

10:00 Családi gazdaságok fejlesztése szövetkezeti keretekbenJános Ferdinánd, alapító, Ribon Natur Szövetkezet, elnök, Erdélyi Nagycsaládos Vállalkozók Egyesülete
11.00  „Légy egy pici él, s nagyobb leszel a világ tengelyénél” – Fülöp Szabolcs, székelydályai református lelkész, és Fülöp Anna, a dályai kézműves bivalysajtok készítői, bivalytartók
12:30 Három királyfiSkrabski Fruzsina, elnök, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
13:00 Ebédszünet
15:00 Hogyan lehet magyarként versenyképesen boldogulni RomániábanIlyés Szabolcs, igazgató, RegioConsult Rt.
16.00 Magyar népi gyógymódok a Kárpát-medence szolgálatábanBoldizsár Tibor, tulajdonos, ügyvezető, Euro-Net Kft
17:00 Kerekasztal beszélgetés – moderátor: Bártfai-Szabó Zsolt, Magyar Nemzeti Bank, Elnöki kabinet
18:00 Vacsora
19:00 Vendégek a végekrőlVaszi Levente, Zúgató zenekar, valamint a kosteleki tánccsoport

Október 9. – vasárnap

11:00 Istentiszetelet
12:00 Könnyes búcsúvétel, hazautazás

 

*A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

Regisztráció


Szervezők

Hagyaték Alapítvány

Alapításkori célunk volt olyan programok szervezése, ami a jövőt, az élhető jövőt segíti, elsősorban a magyarságnak az egész Kárpát-medencében. Az évek során több ilyen programot szerveztünk, de minden alkalommal rá kellett jönnünk, hogy a jövő csakis a múlttal együtt, a múltra, a hagyományokra épülhet.

Rendszeresen szerveztünk népi mesterségeket felkutató programokat Erdélyszerte és az anyaországban. Rengeteg tapasztalatunk van rendezvényszervezésben, projekt-lebonyolításban. Rendszeresen bejárjuk a Kárpát-medencét kutatási céllal.

Az elmúlt években mi kerestük fel a kézműveseket, hagyományőrzőket, bevonva partnereinket és önkénteseinket. Ezt szeretnénk megfordítani azáltal, hogy létrehozunk egy tárgyalkotó műhelyt. Egy olyan központot, ahová el tudjuk hívni a kézműveseket, népzene és néptánc oktatókat, ahol az állandó és időszaki kiállítások mellett képzéseket, táborokat tudunk tartani fiataloknak, érdeklődőknek.

Bővebben központi oldalunkon olvashat: www.hagyatek.ro


Partnerek – Támogatók

 

Partnerek:

Kilátó Egyesület

Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság

Galambfalva Község Önkormányzata

Kisgalambfalvi Református Gyülekezet

Három Galamb Egyesület

Debreceni Egyetem Kárpát-medencei Kapcsolatok Központja

Galambfalva.info

Támogatók:

Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

Erdélyi Csoda

Vitamindex.ro